sâmbătă, 4 februarie 2012

Cinnamon rolls

Cinnamon rollsCinnamon rolls sau un fel de melcisori sau cuib de viespe cu scortisoara si glazura delicioasa sunt niste delicatese pe care le-am mancat prima si prima data la un mall in State si de atunci mi-au intrat iremediabil la suflet! Dar pe principiul mai rarut ca-i mai dragut (sunt mici bombe calorice) nu le-am mai gustat de foarte multe ori pana acum, cand nu m-am mai putut abtine si le-am facut acasa.

Sa nu va sperie aluatul dospit, drojdia nu e atat de complicata pe cat pare, trebuie doar sa fie foarte proaspata (altfel nu creste) sau puteti folosi drojdie uscata, care functioneaza la fel de bine. Important e sa tineti vasul cu aluatul sa creasca intr-un loc cald, dar nu langa flacara deschisa, pentru ca aluatul incepe sa se coaca (chiar daca nu e vizibil cu ochiul liber) si nu mai creste frumos. In rest, nu ar trebui sa aveti niciun fel de problema cu acesta reteta. Hai sa ne apucam de treaba, da?

Ingrediente pentru blat (ies undeva la 28 de bucati)
- 25g drojdie proaspata
- 600g faina
- 70g unt topit si racit
- 200ml lapte caldut
- 75g zahar
- 2 oua mari
- un varf de cutit sare



Punem toate ingredientele in mixer si folosim paleta pentru framantare. Framantam aproximativ 5 minute la viteza medie sau pana avem un aluat omogen. Daca aluatul prea moale, mai punem putina faina, daca e prea tare, mai punem putina apa calda (cate o lingurita o data). Mutam aluatul pe planseta cu faina si il framantam cu mana alte 5 minute pana devine elastic. Apoi il rulam intr-o bila si il punem intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca o ora (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc cald.



Amestecam apoi 90g unt la temperatura camerei cu 200g zahar brun si 2 lingurite de scortisoara, pana avem o pasta.



Dupa o ora, framantam putin aluatul cat sa scoatem aerul, apoi, lucrand pe planseta si cu sucitorul foarte bine tapetate cu faina, intindem aluatul intr-un dreptunghi cu grosimea de 5mm.



Pe foaie de aluat, intindem cu grija pasta de unt, zahar si scortisoara, o uniformizam bine cu o spatula. E bine sa mergeti cat mai aproape de margini.



Rulam cu grija foaia de aluat, cat de strans putem si o ciupim usor cu degetele pentru a o inchide la capete.



Folosim un cutit foarte ascutit pentru a taia rulada in bucati de cca 3-4 cm grosime. Nu folositi un cutit cu striatii, aluatul este destul de moale si se va rupe mai degraba decat taia.



Apoi asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de corp si lasam loc intre ele, pentru ca vor mai creste. Lasam tava intr-un loc cald, 30 de minute, pentru ca rulourile sa mai dospeasca putin.



Intre timp, incingem cuptorul la 180 de grade si apoi coacem rulourile 12-15 minute sau pana sunt sour rumenite. Atentie, se ard foarte repede, deci urmariti-le cat stau la copt.



Pentru glazura amestecam 50g unt moale (la temperatura camerei si NU topit), cu 50g crema de branza (orice fel de crema de branza, important este sa fie cremoasa si natur, fara niciun fel de arome) si 100g zahar pudra vanilat. Glazura trebuie amestecata pana zaharul este aproape topit.



Scoatem rulourile de la cuptor si cat sunt unca fierbinti, le ungem cu glazura, folosind o pensula de patiserie.



Rulourile sunt cele mai bune calde, imediat ce sunt scoase din cuptor si glazurate, dar se pot reincalzi foarte usor, 1-2 minute in cuptorul cu microunde de 5 minute in cuptorul clasic, incalzit la 140 grade. Sunt excelente cu lapte dar si la micul dejun, langa o cafea buna.

Puteti inlocui glazura de zahar si branza cu o glazura dintr-un ou si 2 linguri de lapte, pe care le bateti impreuna si cu care ungeti fiecare rulou inainte de a-l da la copt. O alta alternativa, daca doriti sa mai taiati din calorii, puteti sa glazurati rulourile (dupa ce sunt coapte) cu un amestec de 100g zahar pudra si 2-3 lingurite de apa, pe care le amestecati pana aveti o glazura lucioasa. Ufff, gata cu explicatiile, stiu ca v-am naucit de cap cu atatea explicatii, dar am vrut sa va dau cat mai multe detalii ca sa nu aveti nicio nelamurire si nicio temere in a incerca reteta. Spor la bucatarit si sa va fie de bine!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu