sâmbătă, 4 februarie 2012

Curcan umplut cu sos de merisoare

Daca tot v-am povestit ieri un papirus intreg despre cum pregatim curcanul , acum e momentul sa va arat curcanul pe care l-am mancat noi de Craciun. A fost un curcan proaspat, de 3.5 kg, suficient pentru 7 persoane (si a ramas carne suficienta pentru o salata generoasa), cu umplutura clasica de paine si ciuperci si cu sos de merisoare. Nu as fi crezut ca merisoarele sunt atat de greu de gasit! Solutia a venit intr-un final de la Auchan, unde sunt fructe de padure congelate vrac si cu un pic de rabdare am reusit sa aleg numai merisoarele. Avem nevoie de 500g, adica vreo 5 minute de stat in fata vitrinei si ales cu paleta numai merisoarele, dar a meritat.

Ingrediente pentru curcanul umplut:
- un curcan intreg
- unt la temperatura camerei
- condimente diverse

Ingrdiente umplutura:
- 3 linguri unt moale
- o ceapa medie tocata marunt
- o bucata mica de telina, taiata cubulete mici
- o conserva ciuperci, scurse bine
- cca 11 felii de paine toast taiata cubulete
- 2 linguri condimente pentru carne de pasare
- 2 linguri ierburi aromatice
- sare si piper dupa gust
- 150ml supa de pui sau legume fierbinte

Ingrediente sos de merisoare:
- 500g merisoare congelate
- 250g zahar
- coaja si sucul de la o lamaie si o portocala

Mai intai punem intr-o cratita incapatoare cele 3 linguri de unt. Cand e topit, punem ceapa, telina si ciupercile. Le lasam sa se caleasca pana ciupercile si telina sunt moi. Intr-un bol mare punem cubuletele de paine si condimente dupa gust. Peste paine punem legumele calite si turnam supa de pui. Amestecam bine bine si lasam sa se raceasca putin.



Intre timp, spalam bine curcanul si il curatam de pielite, apoi il tamponam cu un prosop de hartie pana este uscat complet. Urmeaza sa il ungem din abundenta cu unt moale (incusiv pe interior si ar fi perfect daca ati reusi sa desprindeti usor pielea de pe pieptul curcanului sa ungeti cu unt si sa condimentati intre piele si carne) si sa il condimentam dupa gust, pe interior si exterior. Il umplem apoi, atat in cavitatea de la gat si in interiorul corpului, fara a indesa umplutura, pentru ca se mai umfla la copt. Legam apoi picioarele curcaunului.



Daca varful aripilor este taiat (asa e in general la curcanii grill), trebuie sa fixati aripile de corp cu o scobitoare. Daca insa aripile au varfuri, indesati-le sub curcan, altfel varfurile se inegresc foarte tare in timpul coptului.



Asezam curcanul intr-o tava incapatoare (ar fi perfect sa aveti o tava pentru friptura, cu grilaj, ca sa strangeti sucul care se scurge de pe carne, insa si o tava normala e ok, eu am folosit o tava normala, tapetata cu hartie de copt) si il dam la cuptorul incins la 160° C. Dupa cca o ora, am inceput sa scoatem periodic curcanul din cuptor si sa il ungem cu sucul din tava. Asta ajuta curcanul sa se rumeneasca frumos. Din cand in cand, am uns curcanul si cu ulei pentru o crusta mai rumena.



Cand pielea de pe piept e rumenita frumos, o puteti acoperi cu o folie de aluminiu, ca sa fiti siguri ca nu se arde prea tare. Curcanul nostru a stat la cuptor 3 ore si jumatate. Nu uitati sa cititi articolul despre cum pregatim curcanul pentru a va calcula timpul de coacere in functie de greutate.



Iar cat curcanul a stat la cuptor, am pregatit sosul de merisoare, pentru care am amestecat toate ingredientele (daca folositi merisoare congelate nu e nevoie sa puneti apa) si le-am pus la foc mic, amestecand din cand in cand, pana s-a topit zaharul si sosul a inceput sa prinda consistenta. Sosul de merisoare se testeaza ca si dulceata: se pune cu o lingurita o picatura pe o farfurioasa si daca se intareste inseamna ca e gata. Daca sosul nu capata consistenta, puteti sa puneti o lingurita de amidon desfacuta in apa si sa amestecati bine, insa numai dupa ce fructele au fiert (o sa inceapa sa pocneasca, asa va dati seama ca incep sa fiarba).



Ufff, ca mult a mai fost de povestit la curcanul asta! Dar eu zic ca mai bine explicatii multe si precise decat insuficiente :) Oricum, daca mai aveti orice fel de nelamuriri, nu ezitati sa intrebati si promit sa raspund cu si mai multe detalii daca e musai. Acuma va las cu pozele, ca sa vedeti ca a meritat sa muncim pe curcanul asta si pe umplutura si sosul aferente. Acu, nu ca-i curcanul meu, da a fost foarte bun! Sa va fie de bine si spor la... incurcanit :)











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu