sâmbătă, 4 februarie 2012

Tortellini de casa cu spanac





Tortellini de casa cu spanacReteta de taietei de casa e una dintre primele retete culinare cu care am intrat in contact cand eram mica. Buni Sia facea si face si acum, niste taietei de casa extraordinari. Mai intai framanta bine aluatul si pot sa va spun cu mana pe inima ca niciun mixer din lumea asta nu face treaba pe care o face Buni! Apoi intindea aluatul (operatiunea asta dura chiar si 30 minute) subtire, atat de subtire incat vedeai prin foaie. Urma sa il taie, intotdeauna folosind cutitul si nu rola, in fasii, lascute sau taietei lati, dupa cum urma sa ii foloseasca ea: taietii patrate mari pentru taietei cu branza sau garnitura pentru papricas, lascute mici pentru supa de gaina sau taietei lati mai lungi, pentru budinca de taietei. Apoi urma uscatul, care pe mine ma distra cel mai mult, ca atunci intram si eu in ecuatie: pe recamier (asa ii spuneam noi canapelei cu lada imensa pentru hainele de pat) punea o patura groasa, deasupra multe ziare curate si pe ele intindea taieteii.

Din cand in cand, de mai multe ori pe zi, mai multe zile la rand, intorceam (da, da EU) taieteii pe toate partile pana erau uscati complet. Zilele de asteptare erau grele pentru ca visam la taietii cu lapte sau branza de burduf, dar si cand erau gata taietii si ne facea prima mancare cu ei, eram cei mai fericit copii din lume.

Poate si de asta mi-e asa drag sa fac paste in casa si tortellini astia, desi o sa spuneti ca multa munca pentru ei, cand putem foarte bine sa ii cumparam din magazin, sunt superbi si nu se compara cu cei din magazin. Daca aveti un mixer si o masina de intins paste, treaba merge foarte repede, dar nici framantatul cu mana si intinsul cu sucitorul nu-s chiar asa grele, promit!

Ingrediente:
- 450g faina (plus faina pentru intins aluatul)
- 4 oua mari
- sare dupa gust
- ierburi aromatice: oregano, busuioc, rozmarin, granule de usturoi (cam 1 lingurita din fiecare am pus eu)



Am amestecat toate ingredientele in mixer (nu uitati sa atasati carligele pentru framantare) pana aluatul s-a strans intr-o bila. Mixerul e musai sa fie la viteza foarte mica daca nu vreti sa va umpleti din cap pana in picioare de faina. Mutam aluatul pe masa tapetata cu faina si il framantam cu mana cel putin 15-20 de minute, pana aluatul devine elastic. Apoi pregatim rapid umplutura: 50g spanac verde (eu am folosit baby spinach), 2 linguri ulei de masline, 4 linguri parmesan razuit, le dam prin blender pana avem o pasta. Intindem apoi aluatul in foaie subtire si va sugerez sa dati aceeasi bucata de aluat de mai multe ori prin masina pana aluatul se intinde frumos si subtire. E bine sa tineti aluatul cu care nu lucrati invelit in folie alimentara, pentru ca se usuca destul de repede.



Apoi punem foaia de aluat pe masa si taiem cerculete cu un pahar. Al meu a avut cam 5 cm diametru. In mijlocul cerculetelor de aluat punem umplutura, cam un varf de lingurita si inchidem tortellini. Puteti pune un pic de apa pe margini ca sa sigilati mai bine capetele. Apoi le dam forma clasica de tortellini, prin infasurare in jurul degetului. Asezam tortellini pe un prosop curat de bucatarie sau pe o hartie curate, altfel se lipesc de masa.



Pentru ca ies destul de multi tortellini, puteti sa ii congelati pe unii dintre ei, in pungi pentru congelator, inchise ermetic. Pentru fiert, punem la fiert cam 1 litru de apa per 100g tortellini, cand apa incepe sa fiarba punem sare si un strop de ulei de masline si ii fierbem cam 20 de minute sau pana sunt al dente. Nu ii fierbeti mai mult decat necesar, se vor desface si va iesi umplutura din ei. Ii scoatem apoi ii sita si ii servim cu sos la alegere, in cazul nostru sos pentru paste. Va las la final cu pozele si eu raman cu speranta ca veti incerca sa faceti paste in casa, chiar nu e atat de complicat pe cat pare :)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu